Behandeling vereist inzicht in klachtenpatroon patiënt

Tijdens het eerste consult (duur ca. 1 uur) breng ik de ziektegeschiedenis zo compleet mogelijk in kaart. Verder probeer ik inzicht te krijgen in het patroon achter de klachten. Het is uiteindelijk de bedoeling om niet de ziekte (alle afzonderlijke klachten) maar de zieke (mens) te behandelen. Ook de officiële westerse diagnose is hierbij belangrijk. Voorts vindt er uitgebreid lichamelijk onderzoek plaats:

Polsdiagnose

Diagnostisch middel om te bepalen waar zich in het lichaam teveel of juist te weinig energie bevindt of waar deze gestagneerd is. Naast de kwantiteit van energie is ook de kwaliteit zeer belangrijk (hoe voelt de pulsatie aan?).

Lichaamsdiagnose

De vorm, de kleur en ook de temperatuur (verschillen) van bepaalde lichaamsdelen kunnen aanvullende informatie geven. Denk hierbij aan de vorm van nagels, de kleur van het gelaat of de temperatuur van een gewricht (bijvoorbeeld de knie, elleboog) of een ander lichaamsdeel.

Tongdiagnose

Vorm, kleur en beslag van de tong kunnen dienen als aanvullend diagnosticum.

Verder maak ik gebruik van de zogenaamde ‘geboorte-energie’ van een patiënt. Door bepaalde berekeningen (een soort horoscoop), gebaseerd op de Chinese Kalender, is het mogelijk om de constitutie (aanleg) van een patiënt te achterhalen. Dit maakt het mij mogelijk vast te stellen welke energieën sterk of juist minder sterk aanwezig waren op het moment van geboorte. Deze gegevens zijn voor mij zeer belangrijk voor het begrijpen van het klachtenpatroon. Zij stellen mij ook in staat om iemand zo optimaal mogelijk te steunen in zijn of haar genezingsproces.
Aan hand van al deze gegevens is het nu aan mij om het patroon van de klachten te begrijpen en daar vervolgens een behandelplan op te baseren. Dit behandelplan zal ik met de patiënt bespreken.

Daarna volgt een behandeling. De naaldjes die gezet worden blijven 15 á 20 minuten zitten. Ik maak gebruik van zeer dunne, scherpe en steriele naalden, die gemaakt zijn van roestvrij staal. Daarom is het doorboren van de huid weliswaar meestal voelbaar maar nooit uitgesproken pijnlijk. Tijdens de behandeling zal ik de pols blijven controleren om er zeker van te zijn dat de naalden de gewenste verandering bewerkstelligen.
Vervolgbehandelingen duren doorgaans een half uur.

Over het algemeen zullen er meer behandelingen nodig zijn naarmate de ziekte langer bestaat. Twee tot drie weken na de eerste behandeling vindt een eerste vervolgbehandeling plaats. Daarna streef ik ernaar de patiënt een maal per maand terug te zien. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de tijdsduur tussen twee behandelingen steeds langer wordt. Zo wordt het zelfherstellende vermogen van de patiënt gestimuleerd om het genezingsproces zelf over te nemen.

Lid van de NVA